Публікація: Интеграция традиционных и электронных информационных ресурсов комплектования вузовских библиотек на примере НБ НПУ имени М. П. Драгоманова
Вантажиться...
Дата
Автори
Охрименко, Екатерина
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тому
Видавець
Riga: The Library of the University of Latvia, 2014
Анотація
Статья раскрывает особенности взаимодействия традиционных и электронных ресурсов комплектования вузовских библиотек. Особое внимание уделено информационной
культуре личности. Библиотека университета как культурный, научный, исторический центр
достояния, накопления и сохранения человечеством знаний не остается в стороне новейших
тенденций. Опираясь только на традиционные библиотечные технологии, удовлетворить
постоянно растущие потребности пользователей становится сложнее, поэтому реальное
сосуществование в библиотеках двух технологий – традиционной и автоматизированной –
осуществляется за счет их взаимодействия и совместного развития. В настоящее время в
библиотечные информационные ресурсы включены как традиционные (рукописи, печатные
издания, аудио- и видеозаписи, фотодокументы, карточные каталоги и картотеки,
опубликованные и неопубликованные библиографические пособия и др.), так и электронные
(электронные издания, базы данных локального и удаленного доступа, электронные каталоги,
электронные библиотеки и др.) компоненты. Таким образом, в библиотеках формируется новая информационная среда, сочетающая в себе две разнородные системы.
In this article the interaction between a traditional and an electronic version of a university library resource is analyzed, with the author focusing attention on personal information culture. The University Library, being a cultural, scientific and historical centre of human heritage, dedicated to the accumulation and maintenance of mankinds knowledge, cannot stay beyond new trends and technologies. By utilising only traditional library technologies, it is very difficult to satisfy the ever growing needs of its users. This is why the coexistence of the traditional and automated technologies has occured. Nowadays the informational resources of the library include not only traditional media (manuscripts, printed editions, audio and video records, photo documents, card catalogs, published and non published bibliographic guides etc), but electronic components as well (electronic editions, databases of local and remote access, electronic catalogs and libraries etc.). Thus, the new informational medium, combining to different systems, is formed.
In this article the interaction between a traditional and an electronic version of a university library resource is analyzed, with the author focusing attention on personal information culture. The University Library, being a cultural, scientific and historical centre of human heritage, dedicated to the accumulation and maintenance of mankinds knowledge, cannot stay beyond new trends and technologies. By utilising only traditional library technologies, it is very difficult to satisfy the ever growing needs of its users. This is why the coexistence of the traditional and automated technologies has occured. Nowadays the informational resources of the library include not only traditional media (manuscripts, printed editions, audio and video records, photo documents, card catalogs, published and non published bibliographic guides etc), but electronic components as well (electronic editions, databases of local and remote access, electronic catalogs and libraries etc.). Thus, the new informational medium, combining to different systems, is formed.
Опис
Ключові слова
автоматизация, библиотечное обслуживание, информация, университетская библиотека, электронные ресурсы, automation, electronic resources, the university library, information, library services
Бібліографічний опис
Екатерина Охрименко. Интеграция традиционных и электронных информационных ресурсов комплектования вузовских библиотек на примере НБ НПУ имени М. П. Драгоманова / Е. Охрименко // .// Library as academic information and leaning space. - Riga: The Library of the University of Latvia, 2014 - с.75–79.
